Forest Campus - zieleń jest tu dosłownie wszędzie!

2023-05-25 15:02

Jednym z głównych wyznaczników projektu kampusu biurowego Forest w Warszawie była dla pracowni HRA Architekci przyroda, a zwłaszcza zieleń. Towarzyszy ona użytkownikom budynku praktycznie na każdym kroku – począwszy od dziedzińca inspirowanego lasem, przez zadrzewione hole wejściowe, zielone dachy w formie miejskiego ogrodu, aż po park i skwer od strony głównych ulic.

Spis treści

  1. Forest i zewnętrzna fasada inspirowana korą pnia drzewa
  2. Zielone otoczenie budynku
  3. Technologie i konstrukcja budynku
  4. Certyfikacja Forest Campus

Forest i zewnętrzna fasada inspirowana korą pnia drzewa

Od strony ulicy elewacja zaczerpnęła swą formę z interpretacji kory drzewa, z jej naturalnie różną głębokością i światłocieniem. „Kora” budynku z jednej strony chroni go przed zgiełkiem miasta, z drugiej – wtapia kampus w otaczającą zieleń. Efekt ten został uzyskany za pomocą aluminiowych żyletek o różnej głębokości oraz towarzyszącym im panelom z blachy perforowanej w czterech barwach natury: irchy, cegły, kamienia i sepii. Na tej samej kolorystyce opierał się również projekt wysokich ścian szczytowych z okładzin aluminiowych pełnych i perforowanych. Pionowość oraz regularność siatki modułów fasadowych została celowo zaburzona dzięki wprowadzeniu poziomych żyletek, a także przez przestawienie blach preferowanych względem słupków fasadowych na konkretnych poziomach.

O ile zewnętrzna fasada inspirowana jest korą pnia drzewa, o tyle te od strony dziedzińca są proste, w czarnej kolorystyce z minimalną tektoniką, dającą jedynie wrażenie nieregularności. Mają one stanowić tło dla zieleni dziedzińca. Fasadę zaprojektowano w dwóch technologiach. Pierwsza z nich to układ słupowo-ryglowy. Okna i elementy otwieralne do przewietrzania zostały równomiernie rozmieszczone na elewacji.

Zobacz też:

Drugą z nich jest zaawansowana technologicznie fasada wieży, gdzie zastosowano system elementowy. Użycie klap wentylacyjnych od zewnętrznej strony kompleksu, jak również okien rozwierno-uchylnych dla pomieszczeń od strony wewnętrznego dziedzińca ma na celu zapewnienie użytkownikom biur możliwości naturalnej wentylacji i chłodzenia pomieszczeń, a ich lokalizacja w co drugim module fasadowym pozwala na dużą elastyczność w aranżacji powierzchni biurowych.

Zielone otoczenie budynku

Wypełniony różnego rodzaju roślinnością i wzbogacony o fontannę w formie tafli wody dziedziniec z ostał otoczony przeszklonym, publicznym parterem. Zieleń jest tu dosłownie wszędzie – począwszy od trzykondygnacyjnego holu głównego od strony ronda, w którym zaprojektowano kameralne miejsca do odpoczynku osłonięte obszernymi donicami z drzewami, aż po hol od strony ul. Burakowskiej czy – idąc dalej – obszerny foodcourt. Całość dachu podium zaaranżowano w stylu miejskiego ogrodu z pojedynczymi pawilonami – wyjściami na dach z klatek schodowych oraz windy dachowej. Pawilony te zostały estetycznie wkomponowane w pejzaż ogrodów dzięki połączeniu ich płaszczyzn szklanych z okładzinami z blachy kartenowej.

Kompleks biurowy Forest
Autor: HB Reavis Poland Wypełniony różnego rodzaju roślinnością biurowiec - zieleń jest tu dosłownie wszędzie

Technologie i konstrukcja budynku

Obiekt jest posadowiony na trzykondygnacyjnym parkingu podziemnym. Całość garażu (kondygnacja -1) dodatkowo została bardziej zagłębiona, aby zapewnić zieleni większą miąższość substratu. Ponadto – ze względu na wymaganą liczbę instalacji, głównie wentylacji budynku – kondy gnacja ta ma zdecydowanie większą wysokość. Płyta fundamentowa została posadowiona na kilkuset mikropalach. Pod częścią wieżową zastosowano barety. Wykop zabezpieczono ścianami szczelinowymi częściowo rozpieranymi, a częściowo kotwionymi w gruncie.

Całość konstrukcji wykonano jako monolityczno-żelbetową w układzie słupowo-płytowym, wylewaną na miejscu. Wyjątkiem jest część wieżowa, gdzie ze względu na rozpiętości stropy powstały w konstrukcji sprężonej, co pozwoliło na zachowanie relatywnie cienkiego stropu. Ponieważ większość elementów żelbetowych jest zakryta materiałami wykończeniowymi, beton architektoniczny ograniczono do słupów na parterze, widocznych m.in. w przestrzeniach wspólnych.

Certyfikacja Forest Campus

Forest Campus został wyróżniony nagrodą dla najlepszego budynku przyznawaną przez Polskie Stowarzyszenie Budownictwa Ekologicznego. Potwierdzony ekologicznymi certyfikatami BREEAM oraz WELL projekt pracowni HRA Architekci wykorzystuje wiele rozwiązań sprzyjających ograniczaniu śladu węglowego i zużycia surowców, takich jak energooszczędna fasada czy ponowne wykorzystanie wody deszczowej.

Charakterystyk obiektu
  • Lokalizacja: Warszawa, ul. Burakowska
  • Realizacja: 2018–2022
  • Powierzchnia użytkowa: 78 990 m²
  • Powierzchnia biurowa: 71 000 m²
  • Powierzchnia handlowo-usługowa: 5000 m²
  • Liczba kondygnacji: 29 naziemnych
  • Parking: 800 miejsc
  • Projekt architektoniczny: HRA Architekci
  • Główny wykonawca: HB Reavis Construction
  • Inwestor: HB Reavis
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE