Kompleks biznesowy Unity Centre w Krakowie. Restauracja Salvia – wnętrza, które są ucztą dla zmysłów
Salvia to restauracja w Krakowie, która stanowi część kompleksu Unity Centre. Zlokalizowana jest przy ul. Aleksandra Lubomirskiego 24. Właściciele wraz z architektami z pracowni Tremend zadbali, by wnętrze restauracji stało się ucztą dla zmysłów – nowoczesna estetyka z nutą ciepła i intymności.
Spis treści
- Kto odpowiada za projekt restauracji Salvia?
- Wnętrze restauracji Salvia – gra kolorów i światła
- Podział wnętrza restauracji na kilka stref
- Lada z lodem – Fish Market
Kto odpowiada za projekt restauracji Salvia?
Tremend to znana warszawska pracownia, która ma doświadczenie w realizacji wnętrz dla topowych konceptów restauracyjnych i hotelowych w Polsce oraz za granicą. Wnętrza restauracji Salvii zostały zaprojektowane, dbając o najmniejszy detal – od palety barw po wybór materiałów i oświetlenia.
Wnętrze restauracji Salvia – gra kolorów i światła
We wnętrzu restauracji Salvia dominują miękkie, organiczne linie, naturalne tkaniny, drewno i kamień o ciekawej fakturze. Projektanci postawili na kolory ziemi, zgaszone zielenie, oliwki i złoto, które przełamane zostały jasnymi akcentami i delikatnym oświetleniem. To wszystko sprawia, że wnętrze restauracji Salvia tworzy przytulną i elegancką atmosferę.
- Zobacz też: Nowa odsłona B&B HOTEL Wrocław Centrum
Uwagę przyciąga bar z podświetlanym, kamiennym frontem i złotą siatką. Zadbano również o stylowe meble. Drewniane akcenty i złote detale ocieplają przestrzeń restauracji Salvia, nadając jej kameralny, niemal domowy charakter. Całość dopełnia oświetlenie, a w szczególności wiszące lampy w odcieniach miodu.

Podział wnętrza restauracji na kilka stref
Salvii mieści się w nowoczesnym kompleksie biznesowym Unity Centre Kraków, który architekturą nawiązuje do przedwojennych tradycji architektonicznych Krakowa, stylu industrialnego i Art Déco.
Projekt restauracji przewidywał podział wnętrza na kilka funkcjonalnych stref:
- część restauracyjną z wygodnymi stolikami i szarymi krzesłami,
- strefę lounge z miękkimi fotelami i nastrojowym oświetleniem,
- VIP room na kameralne spotkania,
- bar z wysokimi hokerami.
- Zobacz też: Polska firma przebudowała hotel w Wiedniu na Starym Mieście. Mercure Wien City i Neo Świat
Całość dopełniają wiszące, geometryczne lampy, zielone akcenty roślinne i gra tekstur – od aksamitu, przez marmur, po matowe drewno, tworząc spójną kompozycję.

Lada z lodem – Fish Market
Szefem kuchni jest pan Marcin Kłyś, który wyznaje filozofię: „Najcenniejszym darem jest życie, a każde życie jest podróżą – moje życie to podróż kulinarna.” Oferuje gościom dania łączące smaki kuchni europejskiej z polskim i śródziemnomorskim akcentem.
Na szczególną uwagę we wnętrzu restauracji Salvia zasługuje Fish Market – lada z lodem, na której goście mogą sami wybrać świeże ryby i owoce morza, które zostaną przygotowane na ich oczach.

