Kompleks biznesowy Unity Centre w Krakowie. Restauracja Salvia – wnętrza, które są ucztą dla zmysłów

2025-05-01 5:00

Salvia to restauracja w Krakowie, która stanowi część kompleksu Unity Centre. Zlokalizowana jest przy ul. Aleksandra Lubomirskiego 24. Właściciele wraz z architektami z pracowni Tremend zadbali, by wnętrze restauracji stało się ucztą dla zmysłów – nowoczesna estetyka z nutą ciepła i intymności.

Spis treści

  1. Kto odpowiada za projekt restauracji Salvia?
  2. Wnętrze restauracji Salvia – gra kolorów i światła
  3. Podział wnętrza restauracji na kilka stref
  4. Lada z lodem – Fish Market
Murator Ogroduje #2: Supertunie

Kto odpowiada za projekt restauracji Salvia?

Tremend to znana warszawska pracownia, która ma doświadczenie w realizacji wnętrz dla topowych konceptów restauracyjnych i hotelowych w Polsce oraz za granicą. Wnętrza restauracji Salvii zostały zaprojektowane, dbając o najmniejszy detal – od palety barw po wybór materiałów i oświetlenia.

Wnętrze restauracji Salvia – gra kolorów i światła

We wnętrzu restauracji Salvia dominują miękkie, organiczne linie, naturalne tkaniny, drewno i kamień o ciekawej fakturze. Projektanci postawili na kolory ziemi, zgaszone zielenie, oliwki i złoto, które przełamane zostały jasnymi akcentami i delikatnym oświetleniem. To wszystko sprawia, że wnętrze restauracji Salvia tworzy przytulną i elegancką atmosferę.

Uwagę przyciąga bar z podświetlanym, kamiennym frontem i złotą siatką. Zadbano również o stylowe meble. Drewniane akcenty i złote detale ocieplają przestrzeń restauracji Salvia, nadając jej kameralny, niemal domowy charakter. Całość dopełnia oświetlenie, a w szczególności wiszące lampy w odcieniach miodu.

Restauracja Salvia
Autor: Bartek Barczyk Restauracja Salvia w Krakowie. Projekt wykonali architekci z pracowni Tremend w Warszawie.

Podział wnętrza restauracji na kilka stref

Salvii mieści się w nowoczesnym kompleksie biznesowym Unity Centre Kraków, który architekturą nawiązuje do przedwojennych tradycji architektonicznych Krakowa, stylu industrialnego i Art Déco.

Projekt restauracji przewidywał podział wnętrza na kilka funkcjonalnych stref:

  • część restauracyjną z wygodnymi stolikami i szarymi krzesłami,
  • strefę lounge z miękkimi fotelami i nastrojowym oświetleniem,
  • VIP room na kameralne spotkania,
  • bar z wysokimi hokerami.

Całość dopełniają wiszące, geometryczne lampy, zielone akcenty roślinne i gra tekstur – od aksamitu, przez marmur, po matowe drewno, tworząc spójną kompozycję.

    Restauracja Salvia
    Autor: Bartek Barczyk Restauracja Salvia w Krakowie. Projekt wykonali architekci z pracowni Tremend w Warszawie.

    Lada z lodem – Fish Market

    Szefem kuchni jest pan Marcin Kłyś, który wyznaje filozofię: „Najcenniejszym darem jest życie, a każde życie jest podróżą – moje życie to podróż kulinarna.” Oferuje gościom dania łączące smaki kuchni europejskiej z polskim i śródziemnomorskim akcentem.

    Na szczególną uwagę we wnętrzu restauracji Salvia zasługuje Fish Market – lada z lodem, na której goście mogą sami wybrać świeże ryby i owoce morza, które zostaną przygotowane na ich oczach.

    Restauracja Salvia
    Autor: Bartek Barczyk Restauracja Salvia w Krakowie. Projekt wykonali architekci z pracowni Tremend w Warszawie.
    Murator Plus Google News
    Architektura-murator. Podcast 30/30
    Czesław Bielecki. Architektura déjà vu
    Czy artykuł był przydatny?
    Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.